Om Kontaktimprovisasjon

Kontaktimprovisasjon er en moderne dansestil, som handler om den aktive oppdagelsen av alle muligheter for bevegelse som kan utføres av to eller flere menneskekroppen.

Teknikken ble oppfunnet eller utviklet av en gruppe dansere i begynnelsen av 1970-tallet i New York, blant dem Steve Paxton, Nancy Stark Smith og Daniel Lepkoff. Helt siden praktiseres CI (Contact Improvisation) over hele verden. Basert på berørelse og vektbalanse mellom to eller flere kropper er kontaktimprovisasjon en type dans som tilkobler kropper og emosjoner i bevegelsen. Utenfra kan dette se ut som lekende dyr og kan føles om man kommuniserer på et dypere nivå enn ord kan rekke til. Uttryk, eksperiment, bevegelse, kontakt og berørelse er de grunnlegende karaktertrekk.

Dens utøvere prøver å utforske alle muligheter for bevegelse og kroppsbevegelser slik hvor de gir hverandre vekten på og rulle over hverandre, klatrende og svingende. Avhengig av konteksten og hensikten med en CI hendelsen kalles en “Jam” (forkortelse for Jam Session, mer leken) eller en “lab” (forkortelse for Laboratory, mer granskende).

Et sentralt prinsipp er bevaring av en utilsiktet bevissthet. kan være illustrere dette i to klassiske CI begreper:

Liten dans (small dance): en solo øvelse der utøveren i oppreist stilling observerer alle de små ufrivillige reaksjoner i kroppen (såkalt “mikrobevegelser”) som sikrer sin balanse.

Rullepunkt (rolling point): i en duet, de dansende konsentrerer seg om et enkelt kontaktpunkt mellom sine organer. I løpet av dansen denne “rullende kontaktpunkt” holdes kontinuerlig i bevegelse samtidig opprettholde av den samme sakte tempoen.

Undersøkelser fra 2006 viste en intens flow opplevelse på deltakere i kontaktimprovisasjon. Fordi musikk påvirker oppmerksomhet og kan gi sterk drivkraft til improvisasjon og bevegelse, frafalles den ofte eller brukes veldig bevisst, for eksempel ved å improvisere med live musikere.

Begynnelsen av kontaktimprovisasjon gå til ulike kilder, for eksempel moderne dans, tilbake ulike kampsporter som Newtons fysiske lover, observasjoner på den menneskelige anatomi, barn og gymnastikk.

Først ble det faktisk tenkt som en form for utforskning av bevegelse og ekspresjon og anvendt av profesjonelle dansere og koreografe. I mellomtiden, CI er en integrert del av opplæringen for samtidsdansere og regnes av mange koreografer, blant andre improvisasjons tilnærminger og stiler av dans som en likeverdig hjelp av koreografiske materialet. I tillegg til den profesjonelle danse selv har CI svært raskt spre seg som en sosial danseform. Den “etableringshinder” er svært lav, hovedsakelig fordi bare en lekende, utforskende ånd og en menneskekropp er alt det trenges.

Det internasjonale CI felleskapet er et stort nettverk og i mange byer og steder finnes muligheter å delta på jam sessions.

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70